Featured post

Η ψωροκώσταινα και η μπότα των κατακτητών

Του Κ.Π.Βλαχοδήμου Κανείς εύκολα μπορεί να παραδεχτεί ότι έξοδος από το τέλμα που έχει βυθιστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελληνικής κ...

19 October 2010

Φέρτα δω

Από την αρχή της διαδικασίας της παρούσης κρίσης ο απλός πολίτης σε απόγνωση βλέπει να παίρνονται μέτρα τα οποία τον πλήττουν ευθέως και βαρύτατα. Η διαδικασία δεν διαφέρει πολύ από το παρελθόν. Γίνεται λεηλασία των μισθωτών και συνταξιούχων οπουδήποτε γιατί είναι τόσο εύκολο. Το κράτος σαν καλλίτερη λύση νομοθετεί χωρίς ενδοιασμούς και εμπόδια μπροστά σε ένα έθνος στο ναδίρ της κοινωνικής αλληλεγγύης, απαξιωμένα εργατικά συνδικάτα και απαράδεκτες συντεχνίες. Έτσι λέει στον πολίτη, φέρτα δω. Σχεδόν αδιαφορεί για την επερχόμενη βύθιση του εθνικού προϊόντος βλέποντας μόνον μια ανάπτυξη με κρατικά ελεγχόμενους πόρους με τα γνωστά διαπλεκόμενα κυκλώματα και τους πολίτες ρομπότ να εκτελούν οδηγίες ως συνήθως.


Όντας τώρα υπό στενότατη επιτήρηση με την εθνική μας κυριαρχία ψαλιδισμένη λίγοι πιστεύουν και πολύ λίγα από αυτά που λέει η κυβέρνηση. Θα έλεγε κανείς ότι η διαδικασία είναι μέρος της προσέγγισης της Τρόικα για να μπει κάποια τάξη. Μπορεί να είναι το πρώτο σκέλος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που κατεβάζει το εισόδημα των Ελλήνων πιο κοντά αλλά όχι πλήρως στο πραγματικά παραγόμενο σήμερα προϊόν. Ταυτόχρονα παρέχει τους πόρους για τα βασικά έξοδα του δημόσιου τομέα για να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος τα επόμενα τρία χρόνια μια και δεν μας δανείζει κανείς άλλος. Με αυτή την διαδικασία ελπίζει να εξοικονομήσει δυο πράγματα μέσω του προγράμματος λιτότητας. Την αποπληρωμή των τόκων του εθνικού δανείου γι`αυτή την περίοδο και την χρηματοδότηση ρεαλιστικών προγραμμάτων ανάπτυξης για να αρχίσει η οικονομία να ανακάμπτει με την ελπίδα ότι ο λόγος του δανείου προς το παραγόμενο εθνικό προϊόν να αρχίσει να βελτιώνεται.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διαδικασία που παραμελείται προς το παρών από την Τρόικα και ίσως είναι το δεύτερο και ομολογουμένως πολύ πιο δύσκολο σκέλος αλλά προκαλεί έντονα το δημόσιο αίσθημα. Κανείς μόλις μπορεί να διακρίνει δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφορά στον κύριο όγκο του δανείου. Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος αυτού του δανείου σήμερα έχει γεμίσει λογαριασμούς στελεχών του κατεστημένου υπό διάφορες μορφές από οφσορ εταιρίες, υπερπολυτελείς βίλλες και αυτοκίνητα, κότερα, αεροπλάνα και χαιλάιφ διαβίωση. Και δεν περιλαμβάνω μέσα σ`αυτό επιχειρηματίες που έχουν κερδίσει τέτοια πράγματα με το σπαθί τους και μπράβο τους και θα πρέπει να είναι παράδειγμα για τους νέους μας. Μακάρι να είχαμε ποιο πολλούς τέτοιους.

Βεβαίως το κατεστημένο ήδη έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα φθοράς των αισθημάτων αγανάκτησης της κοινωνίας ελπίζοντας ότι με τον χρόνο και την βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας θα βρεθούν τρόποι να συνεχίσουν με μικρές τροποποιήσεις αλλά πάντα πάνω στο μοντέλο της πελατειακής σχέσης και της διαπλοκής. Μέχρι σήμερα καμία υπόθεση διασπάθισης του δημοσίου χρήματος δεν έχει ολοκληρωθεί. Κανείς δεν έχει τιμωρηθεί. Πολλά υπόσχονται για τον Σεπτέμβριο αλλά πως;

Είναι επομένως απολυτή ανάγκη να εφαρμοστή ένα αποτελεσματικό σύστημα και σε αυτή την διάσταση για να υπάρξει ελπίδα δραματικής ελάφρυνσης του φορτίου που η κοινωνία θα κουβαλάει για πολλά χρόνια γιατί κάποιοι επωφελήθηκαν της εμπιστοσύνης της και καταχράστηκαν τους πόρους που διατέθηκαν για τη ανάπτυξή της από δάνεια που οι ίδιοι συμφώνησαν η χρηματοδοτικά προγράμματα από τη Ευρωπαϊκή Ένωση που τόσο κατηγορούν.

Αυτό το άλλο φέρτα δω αφορά στις προσπάθειες των ελεγκτικών οργανισμών όπως ο ΣΔΟΕ που είναι χρονικά αναποτελεσματικές. Διαβάζει κανείς για έρευνες που έχουν αρχίσει αλλά κανένα αποτέλεσμα. Προτείνεται λοιπόν οι ειδικοί νομομαθείς μας από συνταγματολόγους μέχρι όποια άλλη βαθμίδα ποιο κάτω να βάλλουν τα κεφάλια τους κάτω και να προτείνουν επειγόντως μια και είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν την εξής διαδικασία. Να μας καλέσουν όλους, φυσικά και νομικά πρόσωπα, με μια σειρά προτεραιότητας σχετική με την πραγματική οικονομική μας επιφάνεια, την ανάμιξή μας στη δημόσια διοίκηση και τα πλοκάμια της, στα μέσα ενημέρωσης και τον επιχειρηματικό χώρο και τα διαθέσιμα μηχανογραφικά στοιχεία και να μας βάλλουν εμπρός στην εξής πρόκληση.

Κυρίες και Κύριοι από τον έλεγχο των φορολογικών σας δηλώσεων τα τελευταία ας πούμε 20 χρόνια προκύπτουν εισοδήματα τα οποία λαμβάνοντας υπ`όψιν έξοδα διαβίωσης και ανακεφαλαίωση των υπολοίπων καταλήγουν σε κεφάλαιο Α. Από την έρευνα των περιουσιακών σας στοιχείων ανά την υδρόγειο σήμερα προκύπτει ότι έχετε Β. Το δημόσιο προχωρεί στην άμεση προσωρινή κατάσχεση της διαφοράς. Έχετε δύο μήνες να προσφύγετε στα δικαστήρια. Εάν δεν προσφύγετε η κατάσχεση καθίσταται μόνιμη και η πολιτεία προχωρεί στην επιβολή ποινών για τις πράξεις που δημιούργησαν παράνομα τα επί πλέον περιουσιακά στοιχεία. Εάν προσφύγετε στην δικαιοσύνη και δικαιωθείτε θα σας επιστραφούν τα κατασχεθέντα. Δηλαδή φέρτα δω τώρα και το τώρα είναι η λέξη κλειδί.

Βεβαίως μια τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει μια εθνική κυβέρνηση αλλά βλέποντας τις κινήσεις της Τρόικας μπορεί και να μην είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να μαντέψει τις αντιδράσεις της παγκόσμιας χρηματαγοράς αφού θα βρούμε μερικά από τα λεφτά που χάθηκαν και που τους χρωστάμε.

Αν γίνει κάτι τέτοιο θα δικαιωθεί κάποια κυρία που είπε για κάποιον άλλο χώρο «Θα δούµε τη φρίκη της Χλιδής απ`τήν ανάποδη, αφοδράριστη και µε τις ραφές στα μούτρα».

No comments:

Post a Comment