Featured post

Η ψωροκώσταινα και η μπότα των κατακτητών

Του Κ.Π.Βλαχοδήμου Κανείς εύκολα μπορεί να παραδεχτεί ότι έξοδος από το τέλμα που έχει βυθιστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελληνικής κ...

19 October 2010

Δημοκρατική Αριστερά ~ Έναυσμα για εκ βάθρων μετάλλαξη του δημοκρατικού πολιτεύματος

Είναι χαρακτηριστική η αμηχανία του κατεστημένου όλων των κόμματων και κυρίως των ελεγχομένων από αυτά μέσων ενημέρωσης από την δημιουργία του νέου κόμματος. Επιμένουν στις λεπτομέρειες των τελευταίων εξελίξεων μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, στις ιστορικές διαδρομές μερικών γνωστών ατόμων στην ιδρυτική του ομάδα, και στη χωρίς εξαίρεση αποτυχίες άλλων σχημάτων να δημιουργήσουν βιώσιμα κόμματα. Λίγοι τονίζουν τη σημασία της στιγμής της δημιουργίας αυτού του κόμματος σε σχέση με τις διαθέσεις του μέσου πολίτη και λίγοι προβάλλουν το χαρακτήρα του σαν εκπροσώπου ενός έθνους σε μια στενά δεμένη κοινωνία εθνών όπως είναι η Ευρώπη. Σύντομα αυτό το κατεστημένο θα συνειδητοποιήσει τον θανάσιμο κίνδυνο που το απειλή και θα αντιδράσει. Για το κοινωνικό σύνολο είναι μια ευκαιρία για μια εκ βάθρων μετάλλαξη του τόσο εκμαυλισμένου δημοκρατικού πολιτεύματος που δεν πρέπει να χαθεί.


Η Δημοκρατική Αριστερά μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος που θα κατακρημνίσει την δομή του απαξιωμένου κατεστημένου μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες φέρνοντας στην εξουσία μία πολιτικά ουδέτερη, άμεμπτη και τεχνολογικά ικανή κυβέρνηση που θα έχει την δυνατότητα να χαράξει πολιτικές και να αναδομήσει και να διαχειριστεί τη δημόσια διοίκηση. Να επιβάλλει νέες εθνικές εκλογές για συντακτική εθνική αντιπροσωπεία για την εκ βάθρων αναθεώρηση του συντάγματος σε χώρους που προκάλεσαν την σημερινή καταρράκωση όπως στην παιδεία, την δημόσια διοίκηση, τη ασυλία των πολιτικών λειτουργών, τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και το ρόλο του ρυθμίσου του πολιτεύματος.

Αλλά για να μπορέσει να παίξει αυτό το ρόλο το νέο κόμμα πρέπει να πάει πολύ ποιο μακριά από ένα μανιφέστο. Και χρειάζεται θάρρος, πολύ θάρρος. Έχοντας διατηρήσει από πολλού, μέσα στην δύστυχη πρόσφατη ιστορία του έθνους, απόλυτο έλεγχο του πνευματικού χώρου πρέπει να αποδείξει στο μέσο υποψιασμένο πολίτη ότι θα αγωνιστεί μέσα και έξω για τα συμφέροντα του. Πρέπει να επικοινωνήσει με την κοινωνία που προσδοκά έναν τέτοιο κοινωνικό καταλύτη σε γλώσσα και έννοιες που θα καταλάβει και θα πιστέψει. Οι εποχές των ενημερωμένων ελίτ έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Να αρχίσει με ένα ειλικρινές mea culpa για την σημερινή κατάσταση. Να μιλήσει για το ρόλο της διαχρονικά μετά το 1975 στην κατάσταση στην παιδία, στις κοινωνικές απαιτήσεις, στην κουλτούρα της πανεπιστημιακής κοινότητας, στην στρέβλωση και σύγχυση της εθνικής ταυτότητας και τέλος στην υστέρηση να παρακολουθήσει η ελληνική κοινωνία σύγχρονες παγκόσμιες τάσεις.

Να αγωνιστεί για την εγκατάσταση ενός ικανοποιητικού διχτιού κοινωνικής ασφάλισης που να καλύπτει ικανοποιητικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες αλλά κυρίως να καλύπτει άτομα που προσπαθούν να κάνουν κάτι καλύτερο και αποτυγχάνουν. Ένα δίχτυ ελάχιστης υποστήριξης που θα πέσουν να πάρουν δυνάμεις για να ξαναπροσπαθήσουν.

Να κινητοποιήσει την υγιή πανεπιστημιακή κοινότητα, τόσο απούσα σήμερα για τον απλό πολίτη, στην μοναδική της αποστολή να εμπνεύσει την κοινωνία με δημιουργικές αλλά ρεαλιστικές ιδέες για μια νέα εθνεγερσία.

Με βάση τις δομές του εκπαιδευτικού συστήματος να δημιουργήσει ένα δίκτυο κέντρων σύναξης των πολιτών ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις σε μια προσπάθεια επείγουσας επιμόρφωσης του κοινωνικού συνόλου σε σημεία όπου προφανώς υστερεί όπως συνείδηση κοινωνικής συνοχής και έννοιες σαν την παραγωγικότητα του ατόμου οπουδήποτε αυτό δραστηριοποιείται, από ειδικός που προτείνει σχέδια αναπτυξιακής πολιτικής έως μικρομεσαίος επιχειρηματίας. Μια ανάγκη πασιφανής σαν απότοκο των παλινωδιών και της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Να προβάλλει την σημασία της επιχειρηματικότητας και τις ευκαιρίες που προσφέρει από τη φύση του Έλληνα.

Να κτίσει και να περάσει ένα μήνυμα ελπίδας βασισμένο στις πραγματικές δυνάμεις του έθνους σε μια κοινωνία που βομβαρδίζεται καθημερινά με καταστροφικά σενάρια λες και τα δισεκατομμύρια Ευρώ είναι πάνω από την κοινωνική αλληλεγγύη και ποιο πολύ από το άτομο. Και ακόμη περισσότερο λες και η Ελλάδα με όλα τα στραβά της είναι το μόνο αμαρτωλό πρόβατο μέσα στην κοινωνία των εθνών που λέγεται Ευρώπη. Είναι ίσως καιρός να σταματήσουν να μας βλέπουν σαν ινδικό χοιρίδιο.

Κ.Π.Βλαχοδήμος

No comments:

Post a Comment