Featured post

Η ψωροκώσταινα και η μπότα των κατακτητών

Του Κ.Π.Βλαχοδήμου Κανείς εύκολα μπορεί να παραδεχτεί ότι έξοδος από το τέλμα που έχει βυθιστεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ελληνικής κ...

4 May 2010

Πικρό ποτήρι για την Ελληνική Δημοκρατία - Φάρμακο και όχι κώνειο

Ο Οκτώβριος του 2009, όταν η κυβέρνηση εκλέχθηκε, φαίνεται ιδιαίτερα μακρινός. Επτά μήνες χαμένοι. Και τώρα χρόνια κόλασης μπροστά.

Διακεκριμένοι πολίτες διαφόρων προελεύσεων καθώς και το πολιτικό κατεστημένο δεν παρέλειψαν να δηλώσουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου και αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο να χάσει την αυτοκυριαρχία της. Εν τούτοις παρά τον ακραίο κίνδυνο και την ανάγκη αποφασιστικής δράσης για άμυνα, υπάρχει εκπληκτικά περιορισμένη προσπάθεια οικοδόμησης ενός κοινού μετώπου και μιας κοινής προσπάθειας που θα επιτρέψει στη χώρα να αντιμετωπίσει αυτές τις τεράστιες δυσκολίες.

Θα περίμενε κανείς, υπό αυτές τις περιστάσεις, να βρει ήδη εγκατεστημένη μια μη κομματική κυβέρνηση γενικής αποδοχής από όλο το πολιτικό φάσμα, καθώς και δυνάμεις από το ευρύ κοινωνικό φάσμα να σπεύδουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους. Δυστυχώς βρισκόμαστε τόσο μακριά από κάτι τέτοιο. Το απαξιωμένο πολιτικό κατεστημένο επιμένει στη διατήρηση των ρυθμίσεων που μας οδήγησαν στην καταστροφική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει σήμερα. Η κομματική πολιτική και τα εδραιωμένα συμφέροντα παραμένουν ανενόχλητα. Ειλικρινείς και ανήσυχοι πολίτες κρούουν τον κώδωνα και παρουσιάζονται έτοιμοι να βοηθήσουν, αλλά δεν εισακούονται. Πώς μπορεί να υπάρξει αλλαγή;

Ως Έλληνες, πιστεύω, ότι έχουμε καθήκον να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με τα μέτρα που θα μπορούσαν να φέρουν την αλλαγή. Γνωρίζω ότι πολλοί σοφοί του κατεστημένου «κάνουν παρωδία» τέτοιες προτάσεις, αλλά παρουσιάζω μερικές από τις δικές μου έτσι και αλλιώς.

Φοβάμαι πως οι νομικές ρυθμίσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, πρέπει να υπερκεραστούν προσωρινά με κατάλληλη ανακατανομή σε ειδικές αρμοδιότητες, καθώς χωρίς αυτό τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Δεδομένου του σημερινού κοινωνικό-πολιτικού κλίματος, εξ αρχής οποιαδήποτε δράση πρέπει να γίνεται με πραγματική και πλήρη διαφάνεια. Υπό τις παρούσες περιστάσεις, θα πρέπει να επιδιωχθεί μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ικανότητα του να δράσει κάποιος ταχύτατα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά και την προστασία των δημοκρατικών θεσμών. Η ευθύνη της παρακολούθησης και εξακρίβωσης εναπόκειται στο πολιτικό σώμα του ελληνικού έθνους. Κανείς άλλος δεν έχει την αρμόζουσα αξιοπιστία για να την εξασφαλίσει. Αυτό απαιτεί την προσωπική συμμετοχή του κάθε πολίτη και την επείγουσα δημιουργία κοινωνικών διαρθρώσεων που θα του την διασφαλίζουν. (βλέπε σχετικά άρθρο Ένας Έλληνας προς Έλληνες στο http://optir.blogspot.com/ ).

Επιβάλλεται να αρχίσει με προσωρινή ανάθεση έκτακτων νομοθετικών εξουσιών του κοινοβουλίου στην κυβέρνηση, ώστε να επιτραπεί η υπερκέραση των νομοθετικών στρεβλώσεων που έθεσαν τους ενόχους στο απυρόβλητο της δικαιοσύνης και προκάλεσαν τη συντήρηση της τρέχουσας κατάστασης στραγγαλισμού. Έπεται η καθιέρωση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τέτοιου είδους ενισχυμένες εξουσίες, με καλή ισορροπία μεταξύ ευρέως σεβαστών πολιτικών με άψογη συμπεριφορά (υπάρχουν λίγοι) και επιτυχημένων τεχνοκρατών, γνωστών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Να παραμεριστούν οι υφιστάμενες νομικές διατάξεις, ώστε να επιτραπεί η άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή της αρχής του πόθεν έσχες. Να διερευνηθούν τα άτομα τα οποία κατείχαν και κατέχουν θέσεις εξουσίας στην πολιτική, δημόσια διοίκηση, μέσα ενημέρωσης και επιχειρήσεις με στόχο να αποκλειστούν οι ένοχοι από την πολιτική και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Οι κατηγορίες ενοχής, οι μακροχρόνιες δίκες και καταδίκες πρέπει να είναι χαμηλότερης προτεραιότητας. Να επιτευχθεί η επανάκτηση του καταχρασθέντος δημόσιου πλούτου στο μέγιστο δυνατό βαθμό με τον σχηματισμό μίας ευέλικτης ειδικής υπηρεσίας επιστρατεύοντας εμπειρογνώμονες του τομέα και χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες από παρόμοιες περιπτώσεις σε άλλες χώρες. Μια σειρά από θετικά βήματα έχουν ήδη ληφθεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Να τεθεί σε εφαρμογή η εξαγγελθείσα δέσμη μέτρων με μια γενναία και άμεση αναθεώρηση των σχετικών μηχανισμών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εισαγωγή επιστρατευμένου και ανεξάρτητου δυναμικού το οποίο θα αντικαταστήσει/ενισχύσει την υπάρχουσα αμφισβητούμενη διαχείριση. Να υπάρξει ταυτόχρονα στενή παρακολούθηση των συνεπειών της εφαρμογής αυτής της δέσμης και διατήρηση αποθεματικών για την έγκαιρη υποστήριξη των αποδυναμωμένων κοινωνικών στρωμάτων.

Κατόπιν απαιτείται ενθάρρυνση της δημόσιας συζήτησης, η οποία θα συνοδεύεται από σαφή διάκριση μεταξύ της παρουσίασης απόψεων μέσω ειρηνικών και αυθόρμητων διαδηλώσεων, οι οποίες δεν καθοδηγούνται από κόμματα, συνδικάτα ή άλλα ειδικά συμφέροντα, και των διαμαρτυριών που ξεκινούν από οργανωμένες ομάδες των οποίων μοναδικός στόχος είναι βίαιες συγκρούσεις.

Ταυτόχρονα απαιτείται ενημέρωση της κοινωνίας -σε γλώσσα αντιληπτή από το μέσο πολίτη- για τη σοβαρότητα του προβλήματος και το βαθμό στον οποίο είναι πιθανό να επηρεάσει το κάθε άτομο. Είναι ζωτικής σημασίας η κοινωνία, ως σύνολο, να καταλάβει την επισφαλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ένα ξεχωριστό και μοναδικό δίκτυο να παρέχει διαρκή και υπεύθυνη ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις και να ξεκινήσει ένα αποτελεσματικό επικοινωνιακό πρόγραμμα με σκοπό την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Παράλληλα να θεσπίσει αυστηρή εποπτεία σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις διαστρέβλωσης των μηνυμάτων που προέρχονται από αυτήν. Να εξασφαλίσει μέσω αυστηρής πειθαρχίας βασιζόμενης στον δεοντολογικό τους κώδικα την προστασία της ελευθερίας τους να παρουσιάζουν απόψεις και γεγονότα σχετικά με τις εξελίξεις

Να προσδιοριστεί και διαφοροποιηθεί ο τύπος της ευθύνης που ανήκει στους καταχραστές εξουσίας και των δημοσίων πόρων σε αντίθεση με αυτήν των μελών της κοινωνίας που συμμετείχαν στην ηθική κατάρρευση αποδεχόμενα την εγκατάσταση του διεφθαρμένου κατεστημένου για ιδιωτικά οφέλη. Να εξασφαλιστεί ότι αμφότερες πλευρές κατανοούν τις σοβαρές συνέπειες αυτής της μακροχρόνιας ανεύθυνης συμπεριφοράς.

Να ενεργοποιηθεί απόλυτα το πολιτικό σώμα με στόχο να ωθήσει το σημερινό κοινοβούλιο σε προκήρυξη εθνικών εκλογών, το ταχύτερο δυνατό, για ένα νέο κοινοβούλιο με συνταγματική εντολή και εκλεγμένα μέλη χωρις οποιαδήποτε ανάμιξη σε εγκληματικές ή ανήθικες υποθέσεις. Αυτό θα είναι το πρώτο και θεμελιώδες βήμα για την αναθεώρηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου και την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του Προέδρου και των τριών πυλώνων της εξουσίας που έχουν διαμορφωθεί συμφώνα με τις ορέξεις εξουσιοθήρων..

Η εποπτεία και ο συνολικός έλεγχος θα παραμείνει στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση στο πλαίσιο ενός έκτακτου διατάγματος κατά την προεκλογική περίοδο για όλες τις αλλαγές στα πλαίσια ενός ευρέος δημοκρατικού σχήματος.

Ακόμα και μόνο η αρχή τέτοιου είδους αλλαγών δύναται να επηρεάσει δραματικά το oλω σκηνικό. Η κοινωνία θα αρχίσει να συμμετέχει άμεσα, θα αποκτήσει αίσθημα ευθύνης και θα ξεκινήσει η απόκτηση της ενέργειας που χρειάζεται για να πολεμήσει. Ο γύρω κόσμος θα αντιληφτεί τις προθέσεις και τις δυνατότητές μας ως έθνος να βρούμε τη θέση μας ανάμεσα τους και πιθανότατα θα πολλαπλασιαστούν οι προσπάθειες υποστήριξης. Η νέα γενιά θα βρει γρήγορα τον ενθουσιασμό για το μέλλον και θα εγκαταλείψει το σκοτεινό προβληματισμό της επανάληψης της εθνικής καταστροφής μιας νέας μετανάστευσης.

Η ισορροπία του επιχειρείν στα όρια της δημοκρατικής διαδικασίας είναι πράγματι τρομακτική, αλλά ελπίζει κανείς ότι οι Έλληνες του σήμερα, ιδίως οι νέοι, είναι πιο ώριμοι από όσο πολλοί νομίζουν. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πιθανότητες να επιζήσουμε μέσα στη δίνη είναι υψηλές. Σε διαφορετική περίπτωση, μη άμεση λήψη παρόμοιων μέτρων θα έχει για το έθνος καταστροφικές συνέπειες πέραν φαντασίας.

Εν κατακλείδι, προκειμένου να επιτύχουμε προβάλλεται επιτακτική η ανάγκη για κάθε Έλληνα να δείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον που θα οδηγήσει σε προσωπική συμμετοχή και κοινή δράση κατευθυνόμενη από την αρχή της κοινωνικής αλληλεγγύης.

No comments:

Post a Comment